LED / Xenon / HID / Halogen

Jeg styra voldsomt for å skaffe skikkelig gule retro lyspærer, det er jo nesten ingen som selger denslags – folk skal jo ha blå/hvitt med masser av kelvins. Nå som det er blitt mørkt ute er det jo soleklart hvorfor man må oppgradere. Nå er det vel på tide å bytte ut mine retro gule lyspærer – men til hvilken type?

E-merking og godkjenning av kjørelys.

• Det finnes flere alternativer der man kan beholde de gamle husene og sette inn Xenon-pærer med ballaster montert på innerskjermen og som er forholdsvis enkelt å montere – de bruker eksisterende ledningsnett som styrestrøm. (for at dette skal bli godkjent må bilen ha automatisk høydejustering av hovedlys)
• Man kan sette inn LED pære i eksisterende lampehus, men de pærene har ikke fått samme effekt enda som komplette lampehus. Disse pærene er garantert ikke godkjente – men det skal jeg ikke banne på.
• HID er foreløpig bare forbehold svære bøtter til å ha i grillen – og er vel uten tvil det som har mest effekt i dag. (altså pr. 2015)

so… what’s it gonna be?

WHOPS…
Her om dagen røk den ene av mine gule lamper, og fant ut at før jeg investerer i nye LED-lamper så kjøper jeg Xenon – det settet koster jo nesten det samme som to nye fancy iceblue H4 pærer.

Monteringstiden var omtrent som å bytte pærer – men det er ikke helt etter boka da…

Fjernlys med Xenon (med snø som hjelper litt)

På sikt blir det lampehus med integrerte LED pærer – gjerne de som er sorte rundt selve LED emitter’n – men det finnes så utrolig mange leverandører av disse. Mange av disse kommer jo fra Kina, som sikkert er vel og bra, men de er garantert ikke godkjente noe som helst sted, og erfaringen min tilsier at de ofte ikke tåler særlig med fukt. Ref arbeidslyset jeg måtte åpne –gjett hva jeg fant der som fukt-sikring! #utavdøragaranti

Av godkjente og kjente merker er det vel to merker som står frem VisionX og J.W. Speaker som står ut i mengden og som er markedsleder på lyseffekt og kvalitet (jeg tror ikke Rigid Ind. er E-merket). Det finnes sikkert flere merker og dessverre er det ikke alle disse som leverer til Skandinavia. Skal man først gå for noen som er godt over Kina-pris er det iallefall et minimumkrav at de går gjennom hos tilsynet. Jeg er nok ferdig med kina-lamper som stopper når man trenger dem.

(Linkene over er til importørene i Skandinavia)

IMG_0362

Fjernlyset er ikke akkurat tatt ut av LED-bar skrytekatalogen!

 

J.W. Speaker Model 8700 Evo J – Black Edition (er definitivt kulest) den andre er nok litt mer anonym på P-plassen.